workplace trends 2025

By Ted Kinney, Vice President of Research and Development at Talogy

 

Μία από τις πραγματικά ευχάριστες πτυχές της δουλειάς μου στην Talogy είναι ότι έχω την ευκαιρία να μιλήσω σε πάρα πολλά άτομα μέσα σε οργανισμούς για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν καθώς εξελίσσεται ο κόσμος της εργασίας μας. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εμπειρία από πρώτο χέρι, οι οργανισμοί μας έχουν δει έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό αλλαγής τα τελευταία χρόνια. Είτε από την πρόοδο της τεχνολογίας, τις επιπτώσεις από την πανδημία ή απλώς τη φυσική εξέλιξη του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών, συναντάμε νέες τάσεις και ιδέες στο χώρο εργασίας που βγαίνουν φαινομενικά σε καθημερινή βάση και αφορούν τον τρόπο εργασίας μας. Ρίχνοντας μία βαθύτερη ματιά σε αυτές τις υπάρχουσες ή μελλοντικές τάσεις στον εργασιακό χώρο, οι οργανισμοί μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν καινοτόμες στρατηγικές που όχι μόνο θα αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες προκλήσεις στο εργατικό τους δυναμικό, αλλά και θα θέσουν αυτούς και τους ανθρώπους τους σε τροχιά διαρκούς επιτυχίας από το 2025 και μετά.

Τι θα γίνει το 2025;

Όταν σκέφτομαι τις συζητήσεις που κάνω σχετικά με το τι επηρεάζει τους οργανισμούς και τους ανθρώπους τους, μου κάνει εντύπωση ότι πολλές από τις αναδυόμενες τάσεις στον εργασιακό χώρο μας παρέχουν τη δυνατότητα να «γνωρίζουμε τους ανθρώπους εκεί που βρίσκονται». Βλέπω ότι έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που σχεδιάζουμε τις δουλειές μας. Ως ψυχολόγος, γνωρίζω ότι τα σχέδια εργασίας – το πώς δομούμε τις ευθύνες και τα καθήκοντα που σχετίζονται με έναν συγκεκριμένο ρόλο και παρέχουμε τα εργαλεία που απαιτούνται για την επιτυχία – έχουν αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την εργασία. Αυτές οι εμπειρίες στη συνέχεια επηρεάζουν κρίσιμα αποτελέσματα όπως η ικανοποίηση από την εργασία, η δέσμευση των εργαζομένων και η παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, η σκέψη για τις μελλοντικές επιχειρηματικές τάσεις το 2025 και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τον σχεδιασμό εργασίας μπορεί να μας προσφέρει μερικές εξαιρετικές ευκαιρίες που θα μας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσουμε τόσο τα προσωπικά όσο και τα οργανωσιακά αποτελέσματα.

Για μένα, το κλειδί για να κατανοήσω αυτές τις τάσεις για το 2025 είναι να τις σκεφτώ μέσα από ένα πρίσμα ενσωμάτωσης. Η κατανόηση του ότι ο καθένας είναι διαφορετικός και ο σχεδιασμός θέσεων εργασίας για να επιτρέψουν αυτές τις διαφορές είναι εκεί που υπάρχει η πραγματική ευκαιρία. Αυτό που παρακινεί ένα άτομο είναι διαφορετικό από αυτό που παρακινεί ένα άλλο (άτομο). Ο σχεδιασμός εργασίας που προτιμά ένας εργαζόμενος μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός για κάποιον άλλον.

Πολλές από τις τάσεις του 2025 που συζητούνται, σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση του πώς να δομηθεί καλύτερα η εργασία για πιο θετικά αποτελέσματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τους οργανισμούς. Θεώρησα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε μερικά από αυτά τα κοινά θέματα καθώς προβλέπουμε τις τάσεις στον χώρο εργασίας για το 2025 και να τα συζητήσουμε με την προοπτική να “αγκαλιάσουμε” τις ατομικές διαφορές για να σχεδιάσουμε θέσεις εργασίας που ταιριάζουν όσο γίνεται περισσότερο και σε περισσότερους ανθρώπους.

Οι τάσεις στο χώρο εργασίας για το 2025

1. Προσβασιμότητα

Αυτό αναδεικνύεται ως μία από τις κορυφαίες τάσεις στο χώρο εργασίας για το 2025 που οι οργανισμοί σκέφτονται περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν. Η εστίαση στην προσβασιμότητα στον σύγχρονο χώρο εργασίας είναι πραγματικά μια ευπρόσδεκτη αλλαγή και έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει τόσο άτομα όσο και οργανισμούς. Στο παρελθόν, οι οργανισμοί μιλούσαν για αυτό το θέμα, ή στην καλύτερη περίπτωση, απλώς το σκέφτονταν από την άποψη των τεχνολογικών προδιαγραφών. Όλο και περισσότερο, ωστόσο, αρχίζω να βλέπω τους οργανισμούς να αναγνωρίζουν ότι κάνοντας τις θέσεις εργασίας πιο προσιτές, μπορούν να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητες των ανθρώπων.

Ως test developers, η ομάδα μου σκέφτεται την προσβασιμότητα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξής μας. Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε εργαλεία που αξιοποιούν την ικανότητα ενός ατόμου για έναν ρόλο εργασίας χωρίς να το μειονεκτεί με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία αξιολόγησης που μπορεί να μην ταιριάζει στις ανάγκες του. Ομοίως, ο σχεδιασμός θέσεων εργασίας με γνώμονα την προσβασιμότητα επιτρέπει στους οργανισμούς να βοηθούν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να επιδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους και να προσφέρουν τα μέγιστα.

2. Πρακτικές Ανθρώπινου Δυναμικού που βασίζονται σε δεξιότητες (Skills-based HR practices)

Αυτή είναι μια άλλη ανερχόμενη τάση για το 2025, και η αντίδρασή μου είναι: «Ήρθε η ώρα». Για πάρα πολύ καιρό, οι οργανισμοί βασίζονταν σε δείκτες που βασίζονται στην εμπειρία για να αξιολογούν τους ανθρώπους σε όλο τον κύκλο ζωής των εργαζομένων – τα πάντα, από την επιλογή εργαζομένων, τις αποφάσεις προαγωγής, τον σχεδιασμό διαδοχής, τον εντοπισμό υψηλού δυναμικού εργαζομένων κ.λπ. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οργανισμοί έχουν επικεντρωθεί πάρα πολύ σε αυτά που έχουν κάνει οι άνθρωποι (για παράδειγμα, σε ποια πτυχία έχουν αποκτήσει) και πολύ λίγο στο ποιοι είναι (για παράδειγμα, σκέφτονται στρατηγικά όταν λύνουν προβλήματα;).

Στην έρευνά μας, έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι ένας πολύ καλύτερος προγνωστικός παράγοντας για την απόδοση της εργασίας απ’ ότι οι εμπειρίες του εργαζόμενου, είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι οργανισμοί τώρα αρχίζουν να εξετάζουν περισσότερο τις απαραίτητες δεξιότητες στον χώρο εργασίας. Η δόμηση ενός εργατικού δυναμικού γεμάτου ανθρώπους με τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στην επιτυχία είναι κάτι περισσότερο από μια τάση του 2025. θα είναι πάντα πιο ωφέλιμο από το να συγκεντρώσεις ένα εργατικό δυναμικό γεμάτο με «σωστά διπλώματα».

3. Τεχνητή νοημοσύνη

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μέρα που να μην έχω μια συζήτηση με κάποιον για αυτήν την τάση στον χώρο εργασίας. Είτε μιλάμε για τον σχεδιασμό δοκιμών, είτε για την αποτροπή της χρήσης generative AI σε αξιολογήσεις, ή για την αναδυόμενη νομοθεσία, η τεχνητή νοημοσύνη είναι συχνά στο μυαλό των πελατών μας, ειδικά στο πλαίσιο του τι θα συμβεί το 2025.

Μια σκέψη που δεν τραβάει τόση προσοχή (αλλά πραγματικά θα έπρεπε) είναι ο τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τους ρόλους της δουλειάς και τι κάνει ένα άτομο επιτυχημένο. Βλέπουμε ότι καθώς η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υιοθετείται ευρύτερα, οι άνθρωποι μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους ανθρώπους να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε εργασίες ρουτίνας και περισσότερο χρόνο ώστε να εργάζονται για τα προβλήματα όπου μπορούν πραγματικά να προσθέσουν αξία. Με πολλούς τρόπους, η τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τους ανθρώπους να συνεισφέρουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Αυτές οι αλλαγές στον σχεδιασμό εργασίας θα πρέπει επίσης να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε ένα ιδανικό προφίλ για έναν ρόλο. Χαρακτηριστικά όπως η επινοητικότητα, η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σημαντικά το 2025. Αυτό θα έδινε στους ανθρώπους περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δυνατά σημεία στη δουλειά τους, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη χειρίζεται περισσότερες από τις βαρετές καθημερινές εργασίες τους.

4. Υβριδική εργασία

Ένα άλλο καυτό θέμα που ακούω να συζητείται συχνά μεταξύ των τάσεων στο χώρο εργασίας για το 2025 είναι το πώς πρέπει να δομούνται οι θέσεις εργασίας μας. Πρέπει να επιστρέψουμε στο γραφείο; Είναι το υβριδικό η σωστή προσέγγιση; Είναι περισσότερο ή λιγότερο παραγωγικοί οι άνθρωποι όταν εργάζονται εξ αποστάσεως;

Είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα. Επαναλαμβάνοντας τη σκέψη μου ότι αυτές οι μελλοντικές επιχειρηματικές τάσεις για το 2025 τονίζουν την ανάγκη για συμπερίληψη, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Θα πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτή την ποικιλομορφία σχεδιάζοντας περιβάλλοντα εργασίας που ωφελούν καλύτερα τόσο τους ανθρώπους, όσο και τους οργανισμούς για τους οποίους εργάζονται.

Ορισμένες εργασίες απαιτούν επιτόπια εργασία, ενώ άλλες όχι. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν την αλληλεπίδραση που έχουν σε ένα πολυάσχολο γραφείο, ενώ άλλοι είναι σε θέση να εστιάσουν καλύτερα σε ένα γραφείο στο σπίτι. Έχω δει ανθρώπους να ενεργοποιούνται από συζητήσεις για ψύκτες νερού που δεν σχετίζονται με την εργασία, οι οποίες παρέχουν το μικρό διάλειμμα που είναι απαραίτητο για να επιστρέψετε στη δουλειά όταν τελειώσει το διάλειμμα. Εναλλακτικά, έχω δει ανθρώπους να αποσπώνται πολύ από αυτές τις συνομιλίες ή να περνούν πολύ χρόνο σε αυτές, κάτι που βλάπτει την παραγωγικότητα. Στο τέλος, και όπου είναι δυνατόν, η συμβουλή μου είναι πάντα να συνεργάζεστε με τα άτομα και να σχεδιάζετε ένα περιβάλλον εργασίας που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους και στις ανάγκες της θέσης. Λαμβάνοντας υπόψη το άτομο και τις προτιμήσεις του, έχουμε τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουμε τον καθένα επιτυχημένο.

5. Εβδομάδες τετραήμερης εργασίας

Αυτή είναι μια τάση στον χώρο εργασίας που ήταν πιο κοινή σε ορισμένες από τις ευρωπαϊκές αγορές μας, αλλά έχει αρχίσει να συζητείται σε όλο τον κόσμο. Είναι μια πενθήμερη εβδομάδα εργασίας ο «σωστός» αριθμός; Ποιος το λέει; Αυτή δεν είναι μια έννοια που έχει διερευνηθεί ευρέως, αλλά είναι απλώς πώς έχουν εξελιχθεί οι εβδομάδες εργασίας με την πάροδο του χρόνου. Θα μπορούσαν άραγε οι άνθρωποι να πάρουν περισσότερη αξία από τη ζωή και οι οργανισμοί να αποκομίσουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα εάν υποστήριζαν κάτι τέτοιο;

Αναδύεται η σκέψη ότι ίσως μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να βοηθήσει ένα άτομο να αναλάβει την ευθύνη για την ευημερία του και να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν την επαγγελματική εξουθένωση και να είναι πιο παραγωγικοί εργαζόμενοι για το σύνολο της σταδιοδρομίας τους. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και αξίζει περισσότερης έρευνας και εξέτασης, αλλά και πάλι, όπως και αυτές οι άλλες τάσεις στο χώρο εργασίας για το 2025, νομίζω ότι η υιοθέτηση των διαφορών των ανθρώπων και η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να οδηγήσει μόνο σε θετικά αποτελέσματα τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις εταιρείες που εργάζονται.

Αξιοποίηση μελλοντικών τάσεων στον χώρο εργασίας για μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων

Είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα στιγμή να είσαι Οργανωσιακός Επιστήμονας, καθώς ο ρυθμός αλλαγής που βλέπουμε στους οργανισμούς είναι ασυνήθιστος. Καθώς αναπτύσσονται αυτές οι τάσεις και ιδέες, είναι χρήσιμο να σκεφτούμε πώς μπορούν να επηρεάσουν τον σχεδιασμό της εργασίας μας. Αυτές οι τάσεις του 2025 παρέχουν μια μεγάλη ευκαιρία στους οργανισμούς να εργαστούν με τα ταλέντα τους, να τους ενθαρρύνουν να είναι αυτοί που είναι και να σχεδιάσουν θέσεις εργασίας που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Και, όπως ανέφερα προηγουμένως, σκεπτόμενοι πώς αυτές οι τάσεις στο χώρο εργασίας ανταποκρίνονται στις ατομικές ανάγκες κάθε ατόμου, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα πιο υγιή και παραγωγικά περιβάλλοντα εργασίας.

Πηγή: https://talogy.com/en/blog/5-workplace-trends-what-to-expect-in-2025/

#FutureOfWork #WorkplaceInnovation #Leadership2025 #HRTrends #BusinessTransformation #ArtificialIntelligence
#InclusionAndDiversity #SkillsBasedHiring #HybridWork #DigitalTransformation #WorkplaceCulture #LeadershipDevelopment #EmployeeExperience #HRInsights #OrganizationalExcellence