how to increase your emotional intelligence at work

Designed by Freepik

By Bill Davies, Principal Consultant

 

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη συναισθηματική μου νοημοσύνη;

Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) αποτελεί μία κρίσιμη πτυχή της εργασίας, είτε πρόκειται για ηγεσία, είτε για σχέσεις στην ομάδα, είτε για δέσμευση εργαζομένων. Όσο περισσότερο εξετάζουμε τη θεωρία και την εφαρμογή της ΣΝ, τόσο πιο περίπλοκη μπορεί να μας φαίνεται. Αλλά τι πραγματικά ενισχύει τη ΣΝ και πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε στον χώρο εργασίας; Παρακάτω μερικές από τις πρακτικές που έχω εφαρμόσει σε προγράμματα coaching τα τελευταία 25 χρόνια, όπως προκύπτουν από την έρευνα της Talogy σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο και σημαντικό τομέα.

Δημιουργία ικανότητας για ΣΝ

Η ΣΝ είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων, στάσεων και συμπεριφορών, αλλά παράλληλα είναι και μια μεταβλητή. Μπορώ να είμαι συναισθηματικά ευφυής τη μια στιγμή και συναισθηματικά αδέξιος την επόμενη. Έτσι, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης στον χώρο εργασίας αφορά το να είμαι πιο συναισθηματικά ευφυής τον περισσότερο καιρό.

Όταν είμαστε κουρασμένοι ή ευάλωτοι, μπορούμε να χάσουμε την ικανότητά μας για ΣΝ και μπορούμε εύκολα να οδηγηθούμε σε αυτό που ονομάζεται «αμυντική συμπεριφορά» όπως είναι το micromanagement, η επιθετική γλώσσα του σώματος και η παθητικότητα. Γνωρίζουμε πλέον ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν είναι φτιαγμένος για πολλαπλές εργασίες και ότι, ιδιαίτερα για σύνθετες δραστηριότητες όπως η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων και η λήψη αποφάσεων, πρέπει να εργαζόμαστε διαδοχικά εστιάζοντας στο κάθε ένα από αυτά.

Έτσι, ένα βασικό σημείο εκκίνησης για τη ΣΝ είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε τη ζωή μας και να δημιουργούμε χώρο. Αναμφισβήτητα, αυτό σημαίνει μια πιο πειθαρχημένη προσέγγιση στο πώς διαχειριζόμαστε την ενέργειά μας και στο να εργαζόμαστε με τρόπο φιλικό προς τον εγκέφαλο. Το να αφιερώνουμε χρόνο κάθε μέρα για να απελευθερώσουμε την ένταση και να ηρεμήσουμε το μυαλό μας είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης. Βρείτε στιγμές επαναφόρτισης μέσα στην ημέρα, αντί να περιμένετε μέχρι το βράδυ, το Σαββατοκύριακο ή μια αργία.

Διαχείριση αντιδράσεων

Το να έχουμε περισσότερη ενέργεια, μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο σημαντικό βήμα: τη διαχείριση των συναισθηματικών μας αντιδράσεων. Αυτό είναι βασικό για τη διαχείριση του στρες και του άγχους. Πολλοί συγγραφείς έχουν σχολιάσει πόσο εύκολα μπορούμε να «καταληφθούμε συναισθηματικά». Οι άνθρωποι είναι «προγραμματισμένοι» να αντιμετωπίζουν απειλές και η συσσώρευση απογοητεύσεων και άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να υπονομεύσουν τη ΣΝ μας. Ο συναισθηματικός μας εγκέφαλος τείνει να είναι δυαδικός, μετακινούμενος συχνά από το «Είμαι καλά» στο «Δεν είμαι καλά» χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Όλα τα συναισθήματα έχουν έναν σκοπό και τα δυσάρεστα συναισθήματα υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό για να μας κρατούν ασφαλείς. Σημειώστε ότι τα δυσάρεστα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα κακά συναισθήματα, συνήθως σημαίνουν ότι ορισμένες ανάγκες, αξίες ή προσδοκίες μας δεν ικανοποιούνται. Αυτός μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να κατανοήσουμε την αξία αυτών των συναισθημάτων και να ενεργήσουμε ανάλογα, όταν θα έχουμε ηρεμήσει. Μπορούμε να βελτιώσουμε και να επηρεάσουμε τη συναισθηματική μας ζωή σε έναν βαθμό, όμως αυτό απαιτεί εκπαίδευση του εγκεφάλου και πειθαρχία. Η ΣΝ είναι μία πρακτική και όχι κάτι που έχουμε ή δεν έχουμε.

Με την ενσυνειδητότητα και την υγιή αυτοκριτική θα «επανασυνδέσουμε» τον εγκέφαλό μας και θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ηρεμία που θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς και πιο συναισθηματικά ευφυείς. Τεχνικές όπως η αναπνοή 7/11 και η έκφραση των συναισθημάτων μας, δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στις αντιδράσεις μας. Ωστόσο, είμαστε άνθρωποι και αυτό δεν αποσκοπεί στο να είμαστε πάντα γαλήνιοι – πρόκειται περισσότερο για να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τον συναισθηματικό μας εαυτό.

Αναγνώριση συναισθημάτων και ανάπτυξη επίγνωσης

Τα βασικά στοιχεία μέχρι στιγμής υποδεικνύουν τρόπους για να είμαστε συναισθηματικά ευφυείς πιο συχνά. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, η ΣΝ είναι μια πρακτική και εδώ είναι που η κατανόηση των διαφορετικών συνιστωσών της μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη. Το πλαίσιο της Talogy την αναλύει σε αυτά τα τρία στοιχεία: στάση, συναίσθημα και συμπεριφορά.

Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι στάσεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν το ένα το άλλο απέναντι στον εαυτό μας κι απέναντι στους άλλους. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη της επίγνωσης των δικών μου συναισθημάτων μπορεί να με βοηθήσει να κατανοήσω τα συναισθήματα των άλλων, κι αυτό με βοηθά να επιλέξω κατάλληλες και κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές. Αυτό ισχύει εφόσον όντως ενεργούμε έχοντας επίγνωση των συναισθημάτων και των συμπεριφορών μας. Αν ενεργήσω έτσι, τότε οι προθέσεις μου (στάσεις) θα επηρεάσουν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο οι πράξεις μου θα προσεγγίσουν τους άλλους. Όσο περισσότερο ενεργώ με εστιασμένο και σκόπιμο τρόπο, τόσο περισσότερο μπορεί να βελτιωθεί η αυτοεκτίμησή μου. Αυτή είναι μια συστημική προσέγγιση. Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης απαιτεί εστίαση και πειθαρχία και η έρευνα για την αλλαγή συνηθειών υποδηλώνει ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο – τουλάχιστον 21 ημέρες.

Πάρτε τον έλεγχο της συναισθηματικής σας νοημοσύνης

Το μυστικό για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας είναι να διερευνάτε συστηματικά τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας. Δημιουργήστε πρώτα την ικανότητα για ΣΝ και, στη συνέχεια, ιεραρχήστε τα προτεραιότητές σας κατανοώντας ήρεμα τα συναισθήματά σας και εντοπίστε ενέργειες που μπορεί να είναι χρήσιμες για να τα διαχειριστείτε. Τέλος, αξιοποιήστε τα αποτελεσματικά. Αυτό, θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε νέες συνήθειες που ευθυγραμμίζονται με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η αύξηση της συναισθηματικής σας νοημοσύνης θα σας επιτρέψει να διαχειριστείτε σωστά τις προκλήσεις στις ανάγκες, τις αξίες και τις προσδοκίες σας και να δημιουργήσετε τη συναισθηματική ζωή που θέλετε.

Source: https://talogy.com/en/blog/an-action-plan-to-increase-your-emotional-intelligence-at-work/

#EmotionalIntelligence #EQ #WorkplaceWellbeing #LeadershipDevelopment #ProfessionalGrowth #PeopleSkills #SelfAwareness #ResilienceAtWork
#MindfulLeadership #TeamPerformance