Η Amy C. Edmondson, Καθηγήτρια της Novartis στην Ηγεσία και Διοίκηση στο Harvard Business School, μελετά την απόδοση των ομάδων στον χώρο εργασίας εδώ και καιρό. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της έχει τίτλο “The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation and Growth” (Ο θαρραλέος Οργανισμός: Δημιουργώντας ψυχολογική ασφάλεια στον χώρο εργασίας με σκοπό την μάθηση, τη καινοτομία και την ανάπτυξη). Σε αυτήν την συνέντευξη, η Edmondson εξηγεί γιατί ένα ψυχολογικά ασφαλές περιβάλλον είναι πιο σημαντικό από ποτέ.
Τι είναι λοιπόν η ψυχολογική ασφάλεια;
Οι άνθρωποι αισθάνονται ψυχολογικά ασφαλείς όταν γνωρίζουν πως η ειλικρίνεια και η ευαισθησία είναι ευπρόσδεκτες αρχές στον χώρο εργασίας τους. Πιστεύουν πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα τιμωρηθούν, ούτε θα ταπεινωθούν εάν εκφράσουν τις ιδέες, τις ερωτήσεις, τις ανησυχίες ή τα λάθη τους.
Η ψυχολογική ασφάλεια περιγράφει ένα περιβάλλον με χαμηλό διαπροσωπικό φόβο. Ο φόβος του να κάνει κανείς κακή εντύπωση, μπορεί να οδηγήσει σε διαφόρων ειδών μη ωφέλιμες συμπεριφορές-όπως το να μη μιλήσει κάποιος, όταν είναι αναγκαίο. Είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να προσπαθούμε να επηρεάσουμε την άποψη των άλλων για εμάς, που δεν συνεισφέρουμε στην δημιουργία ενός καλύτερου οργανισμού.
Η ψυχολογική ασφάλεια μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να κατακτήσουν στόχους όπως είναι τα υψηλότερα επίπεδα καινοτομίας , η καλύτερη διαχείριση και η μεγαλύτερη ευελιξία. Δυστυχώς όμως, η ψυχολογική ασφάλεια στον χώρο εργασίας είναι σχετικά σπάνια.
Γιατί είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε ψυχολογική ασφάλεια;
Είναι στην ανθρώπινη φύση μας το να μην εκφράζουμε τις ιδέες μας, ώστε να αποφύγουμε τις διαφωνίες. Για να μην χαρακτηριστούμε ανεπαρκείς, δεν παραδεχόμαστε τις αδυναμίες ή τα λάθη που κάνουμε. Για να αποφύγουμε να φανούμε παρεμβατικοί, δεν αναφέρουμε τις ιδέες μας. Για να μην μας χαρακτηρίσουν αρνητικούς δεν αμφισβητούμε το status quo. Όμως κάθε φορά που συγκρατούμε τις σκέψεις μας, στερούμε από τον εαυτό μας και τους συνάδελφους μας από αυτές τις μικρές στιγμές εκμάθησης. Η στάση αυτή εμποδίζει την καινοτομία στις ομάδες και τις εταιρείες. Μερικοί μάνατζερ δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ποιες ιδέες, ανησυχίες και ερωτήσεις βρίσκονται στο μυαλό των εργαζομένων τους και δεν τις εκφράζουν. Η πράξη αυτή, δηλαδή το να μην εκφράζεις μια σημαντική ιδέα που σχετίζεται με την εργασία, δεν είναι ορατή.
Γιατί η ψυχολογική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική στις δύσκολες περιόδους;
Οι οργανισμοί στις μέρες μας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα επίπεδα αβεβαιότητας από ποτέ. Για να ανταπεξέλθουν σε νέες και αναπτυσσόμενες προκλήσεις, η ειλικρίνεια, η ταχύτητα και η δημιουργικότητα είναι αναγκαίες ώστε να επιτευχθεί πρόοδος. Οι οργανισμοί έχουν ανάγκη από εργαζόμενους που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν απλόχερα τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τις εισηγήσεις τους απέναντι στις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν.
Δεύτερον, η πλειονότητα της εργασίας δεν εκτελείται από άτομα που εργάζονται μεμονωμένα. Η επίτευξη της αποδοτικότητας σε μία εργασία έντασης γνώσεων βασίζεται στην ενσωμάτωση ιδεών και την εμπειρογνωμοσύνη πολλών ανθρώπων, κατάσταση που απαιτεί μια διάθεση για ειλικρινή επικοινωνία.
Ποιες είναι ορισμένες δράσεις που μπορούν να κάνουν οι ηγέτες για να δημιουργήσουν ένα περισσότερο ψυχολογικά ασφαλές εργασιακό περιβάλλον;
Ιδανικά, οι εταιρίες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι θα μπορούν πραγματικά να εμπλακούν και δεν θα φοβούνται να μοιραστούν τις απόψεις τους, την προσωπική τους εμπειρία και τις ανησυχίες τους. Ένας ηγέτης μπορεί να ξεκινήσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι εργαζόμενοι με το να πλαισιώνει το επερχόμενο έργο, ως ένα πρόβλημα μάθησης και κάνοντας σαφές ότι η ομάδα χρειάζεται το μυαλό και τις απόψεις όλων. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη ειλικρίνεια και ροή ιδεών. Με το να προκαλούν την περιέργεια και να θέτουν ερωτήματα, οι ηγέτες μπορούν να εκμαιεύσουν ιδέες και να πυροδοτήσουν την καινοτομία.
Η δημιουργία ψυχολογικής ασφάλειας υπονομεύει την ευθύνη;
Όχι. Βλέπω αυτές τις δύο πτυχές ως διαφορετικές διαστάσεις, χωρίς η μία να επηρεάζει την άλλη. Η δημιουργία ψυχολογικής ασφάλειας σχετίζεται περισσότερο με το να «αφαιρέσει κανείς το πόδι του από το φρένο» – να εξαλείψει τον φόβο και να επιτρέψει στους ανθρώπους να φέρουν τον πλήρη εαυτό τους στην επιφάνεια. Η δημιουργία ευθύνης για την αριστεία σχετίζεται περισσότερο με την κινητοποίηση – «να πατήσετε γκάζι». Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά στα πλαίσια της κινητοποίησης. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Βέβαια, αν δημιουργείς ΜΟΝΟ ψυχολογική ασφάλεια, στην ουσία δημιουργείς μια ζώνη άνεσης. Αντίστοιχα, αν δημιουργείς ΜΟΝΟ το αίσθημα της ευθύνης για την αριστεία, τότε δημιουργείς ένα πλαίσιο άγχους, στο οποίο οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να αποδώσουν στην εργασία τους αποτελεσματικά. Αλλά εάν είστε σε θέση να δημιουργήσετε ταυτόχρονα ψυχολογική ασφάλεια και να ωθήσετε την κινητοποίηση, μπορείτε να φέρετε τους ανθρώπους στη ζώνη μάθησης, η οποία τυχαίνει επίσης να είναι και η ζώνη υψηλής απόδοσης.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ ψυχολογικής ασφάλειας και συμπερίληψης;
Πολλές εταιρίες σημειώνουν πρόοδο στο κομμάτι της «διαφορετικότητας» που αναφέρεται στην εταιρική αρχή της «διαφορετικότητας και συμπερίληψης», όμως η «συμπερίληψη» αυτή καθαυτή είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί. Για να είναι ένας οργανισμός αυθεντικά συμπεριληπτικός, το εργασιακό περιβάλλον πρέπει να είναι ψυχολογικά ασφαλές για όλους- συμπεριλαμβάνοντας και ανθρώπους από ιστορικά αποκλεισμένες ομάδες ή ομάδες που δεν εκπροσωπούνται. Οι οργανισμοί και οι εταιρίες που εργάζονται για τη βελτίωση της ψυχολογικής ασφάλειας όλων, έχουν ως αποτέλεσμα, την τάση να γίνονται πιο συμπεριληπτικοί.
Απόδοση στα Ελληνικά από το LEADING IN TOUGH TIMES: HBS FACULTY MEMBER AMY C. EDMONDSON ON PSYCHOLOGICAL SAFETY, Amy C. Edmondson, Executive Education’s Leadership Insights Blog, 22/11/22
#psychologicalsafety #leadership #leadershipdevelopment #employeeengagement #mentalhealth #business #organizationalculture #humanresources #hr #motivation #corporateculture #work #growth #organizationalpsychology #managementconsulting #corporate #staffwellbeing #corporatelife #businessstrategiesandpolicy
Image by Freepik