Πανδημία, καραντίνα, έξαρση, έκτακτη ανακοίνωση, είναι μόνο λίγες από τις επίκαιρες λέξεις, των οποίων το άκουσμα μας δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια.
Στη νέα αυτή πραγματικότητα διάχυτη είναι η ανησυχία για την υγεία μας και αυτή των αγαπημένων μας. Και φυσικά ο έντονος προβληματισμός για το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον, καθώς και την ημέρα που θα επιστρέψουμε στην περιβόητη κανονικότητα. Πολύ περισσότερο εάν ο κλάδος στον οποίο εργαζόμαστε υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί καθόλου, λόγω της υποχρεωτικής παύση εργασιών. Τώρα που τα έκτακτα μέτρα αρχίζουν να γίνονται καθημερινότητα, οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους, ενδεχομένως αισθάνονται απογοητευμένοι, απαξιωμένοι και -ελλείψει εργασιακού αντικειμένου- αδύναμοι να αναγνωρίσουν ή να θέσουν τον επόμενό τους στόχο.
Ποιο είναι το ρίσκο αυτής της πραγματικότητας; Είναι πολύ πιθανό αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι και οι λιγότερο «μάχιμοι» εργαζόμενοί μας, όταν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την πρώτη ημέρα της ανοικοδόμησης.
Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα, υπό αυτές τις συνθήκες; Για τις επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι τους να μαθαίνουν διαρκώς, να προσαρμόζονται, να εξελίσσονται. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βρίσκουν νέες και καινοτόμες ιδέες, οι οποίες θα μεταφραστούν συλλογικά σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Πώς μπορείτε εσείς, ως συντονιστής της ομάδας σας, να καλλιεργήσετε μια κουλτούρα ανθεκτικότητας μέσω reskilling και upskilling, με μηδενικό budget;
Ακολουθούν 6 προτάσεις για το πώς μπορείτε να συμβάλετε αποτελεσματικά:
- στη διατήρηση των εργαζόμενων σας σε εργασιακή τροχιά
- στην ανάπτυξη των μελών της ομάδας σας
- στη δημιουργία ενός καλύτερου πνεύματος ομαδικότητας &
- στην περαιτέρω δέσμευση των ανθρώπων σας με το όραμα της εταιρείας.
- Συζητήστε με την ομάδα σας την κατεύθυνση
Ζητήστε τους να μοιραστούν τις ιδέες και τις προτάσεις τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις νέες εξελίξεις και τάσεις. Κατόπιν προσδιορίστε τις μαθησιακές ανάγκες και δώστε παραδείγματα από τις καθημερινές εργασίες τους.
Βασική προϋπόθεση για τέτοιου είδους συζητήσεις είναι να έχουν καθησυχαστεί οι ανησυχίες των ανθρώπων σας με ειλικρίνεια και ευαισθησία. Μόνο σε μια βάση ρεαλισμού και ανοιχτής επικοινωνίας είναι δυνατόν τέτοιες ενέργειες να έχουν πραγματικά αποτελέσματα.
- Κάντε ατομικά πλάνα δράσης
Γίνετε συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι σχετικά με την κατεύθυνση που θέλετε να δώσετε σε κάθε μέλος της ομάδας σας και προσδιορίστε από κοινού τους τρόπους. Το πλάνο δράσης πρέπει να αξιοποιεί τα δυνατά σημεία κάθε μέλους και όλα τα διαθέσιμα εκπαιδευτικά μέσα (e-learning, webinars, podcasts, κ.ο.κ.). Είναι σημαντικό να το συζητήσετε αναλυτικά με τον άνθρωπο της ομάδας σας, ώστε επιλέγοντας ο ίδιος τελικά το αντικείμενο, αλλά και το μέσο μάθησης που του ταιριάζει καλύτερα, να εξασφαλίσετε την ουσιαστική δέσμευσή του.
- Οπουδήποτε και οποτεδήποτε
Έχοντας διασφαλίσει ότι οι μεμονωμένοι στόχοι μάθησης κάθε μέλους της ομάδας είναι σαφείς, υιοθετήστε τη συνήθεια να μοιράζεστε μεταξύ σας άρθρα, βίντεο και πληροφορίες που σχετίζονται με τους στόχους τους. Μέσω των διαφόρων εφαρμογών επαγγελματικής διασύνδεσης οι εργαζόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες όταν και όπου τις χρειάζονται (teams, slack, workspace, κλπ.). Στην περίοδο αυτή της κοινωνικής αποστασιοποίησης τέτοιου είδους «ειδοποιήσεις» μπορεί να αποτελέσουν πολύτιμη υπενθύμιση της συμμετοχής τους στην ομάδα και το εταιρικό σύνολο.
- Παρέχετε χρόνο για μάθηση
Το νέο υποχρεωτικό μοντέλο εργασίας από το σπίτι ίσως αναδεικνύει ήδη τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της τηλε-εργασίας. Όμως, υπό αυτές τις ειδικές συνθήκες, δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοί μας βρίσκονται ξαφνικά με περισσότερο ελεύθερο χρόνο! Γενικά, μην περιμένετε από τους εργαζόμενους σας να μαθαίνουν νέα πράγματα εκτός ωραρίου. Αντί αυτού, ενθαρρύνετε την υιοθέτηση τρόπων μάθησης σε κανονικές εργάσιμες ώρες (για παράδειγμα ατομική μελέτη, one to one virtual συναντήσεις αλληλοδιδακτικής). Μπορείτε να ζητήσετε από τα μέλη της ομάδας σας – ανάλογα με τους ρόλους και τις ευθύνες τους – να αφιερώνουν κάποιες ώρες την εβδομάδα προς το σκοπό αυτό. Η ανάπτυξη προκύπτει όταν μαθαίνουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικά. Ως άτομα και επιχειρήσεις, μπορούμε να σημειώνουμε πρόοδο μόνο αν βρισκόμαστε «στη ζώνη μάθησης» – τον τόπο όπου γεννιούνται νέες ιδέες και ιδέες. Και ως manager, είστε ο βασικός παράγοντας για να διασφαλίσετε ότι όλα τα μέλη της ομάδας σας θα μπορέσουν να αναπτυχθούν.
- Αναγνωρίστε την αξία των ειδικών σας & κάντε τις συναντήσεις ουσιαστικές
Αναγνωρίστε τη συμβολή των εργαζομένων που έχουν συμβάλει στη διεύρυνση των γνωσιακών οριζόντων της ομάδας. Με τον τρόπο αυτό περνάτε το μήνυμα ότι η τεχνογνωσία έχει σημασία και ότι ο οργανισμός σας είναι πρόθυμος να επενδύσει σε εσωτερικές δεξιότητες. Υιοθετήστε, για παράδειγμα, πρωινές συναντήσεις (breakfast meetings), στις οποίες οι «ειδικοί» μπορούν να μοιράζονται τις γνώσεις τους, να συζητούν και να προτείνουν πρακτικές συμβουλές. Αξιοποιήστε όλα τα ευέλικτα τεχνολογικά μέσα για να δημιουργήσετε μια δική σας «εκπαιδευτική βιντεοθήκη».
Επιπλέον, εάν θέλετε να διερευνήσετε σημαντικά εταιρικά θέματα σε βάθος, αξιοποιήστε συνεργατικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στη συλλογική μάθηση, (π.χ. World Café, με εργαλεία τηλεδιάσκεψης που προσφέρουν ειδικά break out rooms). Όλα τα παραπάνω ενδυναμώνουν το αίσθημα του «ανήκειν» στην ομάδα και στο όραμα, την εποχή που η δέσμευση των ανθρώπων σας μπορεί να δοκιμάζεται.
- Καλλιεργήστε την συναισθηματική νοημοσύνη μέσω mentoring
Το mentoring παραμένει πάντα μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους μάθησης. Μπορείτε λοιπόν να αξιοποιήσετε τον επιπλέον διαθέσιμο χρόνο για να δημιουργήσετε ζεύγη mentor-mentee, που θα χτίσουν σχέσεις αλληλοβοήθειας και συνεργασίας, μέσω ενεργής ακρόασης, υποστήριξης, αναγνώρισης και καθοδήγησης. Όταν οι εργαζόμενοι απευθύνονται στους μέντορες τους για να τους συμβουλευτούν κάνουν λιγότερα λάθη στη δουλειά και τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους και ενισχυμένη ανθεκτικότητα, γεγονός που μπορεί να συντελέσει σε πιο θετικό εργασιακό περιβάλλον.
Μια τέτοια φορτισμένη ψυχολογικά περίοδο επιπλέον αξία θα προσδώσει μια τέτοια προσέγγιση εφόσον γίνει ολιστικά, από την κορυφή της ιεραρχίας προς τα κάτω.
___________________
Ναι, ζούμε δύσκολες στιγμές. Και κανείς δεν γνωρίζει τι θα αφήσει πίσω της αυτή η παγκόσμια δοκιμασία. Το πρωταρχικό ερώτημα παραμένει «πώς θα αντιμετωπίσουμε πρακτικά την επόμενη ημέρα;». Αλλά ας μη σταθούμε μόνο εκεί. Ποιες από τις παραπάνω βαθύτερες αλλαγές στη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μπορούμε να ενσωματώσουμε ουσιαστικά στη νέα αυτή πραγματικότητα, ώστε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τη δύναμη της «μονάδας» αλλά και της ομάδας;
Άννα Παπαδοπούλου, Consultant
_________________________________________________________________________
[1] “Driving value within a changing Organization” (Tamar Elkeles & Jack J. Phillips PhD in Human Resource Management.
[2] “Workplace Learning” (Krauthammer Newsletter, Nov. 2017)