Ένα πρόγραμμα assisted coaching είναι αποτελεσματικό όταν o coach βοηθάει τον coach να επιδοθεί επιτυχημένα σε δύο πράγματα: την περισυλλογή (reflection) και την εξάσκηση (practice). Κάποιοι coachees μου με ρωτούν: «μπορώ εγώ να κάνω coaching στον εαυτό μου;» Η απάντηση είναι: «Φυσικά. Με πειθαρχία και λίγη βοήθεια».

Με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς πολλοί από εμάς αποφασίζουμε να αλλάξουμε: συνήθειες, σχέσεις, στάση στον εργασιακό μας χώρο.  Ιδού λοιπόν μερικές τεχνικές που χρησιμοποιώ εγώ για το δικό μου self coaching και που μπορείτε να αξιοποιήσετε κι εσείς για την προσωπική σας ανάπτυξη:

Περισυλλογή

  1. Πρωινές σελίδες: το σημαντικότερο, για μένα αυτή την περίοδο, εργαλείο, το οποίο τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από τις υπόλοιπες πρακτικές. Βγαλμένο από τις σελίδες του Artist’s Way αυτή η τεχνική περισυλλογής βοηθάει στην εκτόνωση συναισθημάτων, κατανόηση των επιθυμιών μας, στοχοθέτηση, αυτό-κινητοποίηση, δημιουργικότητα: τι σας ενόχλησε την προηγούμενη μέρα, γιατί, τι στόχους έχετε για την ημέρα, γιατί, τι θα θέλατε να είχε γίνει εναλλακτικά, ποιο το παιδικό σας όνειρο που δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί – ακόμα και το «αναρωτιέμαι γιατί το κάνω αυτό στον εαυτό μου». Με λίγα λόγια: ό,τι και να γράψετε στις Πρωινές Σελίδες είναι σωστό γιατί λειτουργεί σαν ερέθισμα περισυλλογής που θα σας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ημέρας. Βάλτε το ξυπνητήρι σας μισή ώρα νωρίτερα και καθημερινά γράψτε 3 σελίδες Α4 μη λογοκριμένου κειμένου χωρίς διακοπή. Μην κοιτάτε ποτέ τι γράψατε την προηγούμενη ημέρα. Κάντε το μετά από ένα μήνα και παρατηρήστε τι επανέρχεται πιο συχνά: τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν φίλο που θα σας παρουσίαζε αυτές τις σημειώσεις; Γίνετε παρατηρητής του εαυτού σας.
  2. Silent Coaching: επιλέξτε μια χρονική στιγμή μέσα στην ημέρα όταν θα είστε απερίσπαστοι κι αφιερώστε μια ολόκληρη ώρα σε αυτή την άσκηση. Καταγράψτε τις απαντήσεις σας ακολουθώντας το μοντέλο GROW.  Όταν τελειώσετε, διαβάστε τις απαντήσεις σας. Καταγράψτε πως αισθάνεστε χρησιμοποιώντας τον Τροχό των συναισθημάτων. Μέσα στην εβδομάδα συζητήστε με ένα έμπιστο πρόσωπο, είτε τα συναισθήματα σας, είτε τα θέματα που προέκυψαν από τις απαντήσεις σας.
  3. Μετάθεση προσοχής: αξιοποιήστε αυτό που σας δίνει η καθημερινότητα: αποκτήστε τη συνήθεια να αναγνωρίζετε τι αισθάνεστε και γιατί τη στιγμή που το αισθάνεστε – ειδικά για δυσάρεστα συναισθήματα όπως η ζήλια, ο θυμός, η λύπη. Μετακινήστε την προσοχή σας, αν χρειάζεται, στην αναπνοή σας, το σφίξιμο στο σώμα σας, με στόχο να επιβραδύνετε τις αντιδράσεις σας. Αναρωτηθείτε: ποια ανάγκη σας δεν ικανοποιήθηκε; Η συνήθεια αυτή αποτελεί και το πρώτο βήμα πριν αναλάβετε δράση και  μπορεί να προσφέρει υλικό για τις Πρωινές σας Σελίδες και το Silent Coaching. Η μετάθεση της προσοχής αποτελεί για μένα περιοχή βελτίωσης για τη νέα χρονιά.


Εξάσκηση
: οι πρακτικές εξάσκησης στο self coaching δεν διαφέρουν από αυτές του assisted coaching κι εξαρτάται από τους στόχους που έχετε θέσει. Θα χρειαστεί ωστόσο να συζητήσετε τα αποτελέσματά τους με κάποιον έμπιστο συνάδελφο ή φίλο. Ιδού μερικές προτάσεις για στόχους που αφορούν την επικοινωνία, την ανθεκτικότητα, τη διαχείριση του στρες:

  1. Ασκηθείτε σε Δύσκολες συζητήσεις: δύσκολες είναι οι συζητήσεις που συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα, οι προτεραιότητες και αξίες του ενός συνομιλητή δεν συμβαδίζουν με του άλλου και το διακύβευμα είναι υψηλό. Οι συζητήσεις αυτές αποτελούν μία πρόσκληση για να ακούσουμε και να μην κρίνουμε. Ασκηθείτε στην ενεργό ακρόαση: 1. Συναισθημάτων 2. Αξιών 3. Πληροφοριών. Μην διακόπτετε, μην αντικρούετε, μην σκέφτεστε «πρέπει να τον/την πείσω». Κάντε ερωτήσεις. Σε πρώτη φάση γίνετε δέκτης – όχι  πομπός. 
  2. Αναλάβετε τη φροντίδα ενός παιδιού ή ζώου: ασκηθείτε στην ένδειξη κατανόησης για ένα πλάσμα που δεν κατανοεί έναν ενήλικα και ζητά να ικανοποιηθούν πρωτίστως οι δικές του ανάγκες. Θα σας βοηθήσει στην ένδειξη υποχωρητικότητας κι ενσυναίσθησης – σημαντικά εργαλεία σε διαπραγματεύσεις και δύσκολες συζητήσεις.  
  3. Σταματήστε τον επικριτικό εσωτερικό μονόλογο. Εντοπίστε τις στιγμές που κατακρίνετε τον εαυτό σας ή τους άλλους και μεταθέστε την προσοχή σας σε κάτι άλλο – ευχάριστο, παραγωγικό ή χρήσιμο. Εναλλακτικά: στις Πρωινές σελίδες αντικαταστήστε τον επικριτικό σας μονόλογο με πράγματα που σας αρέσουν στον εαυτό σας ή εκτιμάτε στη ζωή σας. Πρόκειται για τη συνέχεια της τεχνικής που περιγράψαμε νωρίτερα ως μετάθεση της προσοχής.
  4. Stretch activitiesΑναζητήστε ευκαιρίες για να επεκτείνετε τις γνώσεις σας, να αναπτύξετε νέες δεξιότητες και να εξερευνήσετε νέα ενδιαφέροντα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάγνωση βιβλίων, την παρακολούθηση online μαθημάτων, την παρακολούθηση εργαστηρίων ή τη συμμετοχή σε σημαντικές συζητήσεις. Η συνεχής μάθηση ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη και ανοίγει νέες δυνατότητες.
  5. Ρουτίνα Προσωπικής Φροντίδας: Δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες φροντίδας του εαυτού που θρέφουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση, υγιεινή διατροφή, αρκετό ύπνο, χρόνο στη φύση, πρακτική χόμπι και συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά και σας χαλαρώνουν. 

Οι τεχνικές Περισυλλογής συμβάλλουν πρωτίστως στην αυτοσυνειδησία (self awareness). Η αντίληψη ωστόσο πως αν καταλάβω τι μου συμβαίνει θα γνωρίζω και τι πρέπει να κάνω (Εξάσκηση) είναι μια απλοϊκή αντίληψη για το πώς λειτουργεί η μάθηση: μπορεί να αναγνωρίζω ότι αισθάνομαι στρες και τους λόγους που το προκαλούν, χωρίς όμως απαραίτητα να ξέρω τι να κάνω. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που συχνά απαιτείται η συνδρομή ενός εξωτερικού παρατηρητή – είτε φίλου είτε αξιόπιστου συναδέλφου είτε επαγγελματία coach, οι οποίοι δίνοντας feedback και βοηθώντας μας να ανακαλέσουμε επιτυχίες κι αποτυχίες από το παρελθόν, θα συμβάλλουν στο να αποφασίσουμε για τα μέσα που χρειαζόμαστε ώστε να περάσουμε στην πράξη. Ο συνδυασμός self-coaching και συνεργασία με coach μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα. 

Πηγή: https://ioannislagoudakistalenturdevelopment.blogspot.com/

#selfcoaching #coaching #lifecoaching #lifecoach #selfcare #coach #motivation #selfawareness #selflove #mindset #mentalhealth #selfconfidence #mindsetcoach #mind #body #soul #growthmindset #lifecoachingtips #selfcoach #takecontrol #strengthtraining #personalgrowth #getunstuck #personaldevelopment