Νοιώθετε ότι πραγματικά κάνατε κάτι σήμερα στη δουλειά; Μάλλον όχι. Επιστρέψατε σπίτι απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι. Το επόμενο πρωί δεν ξεκινά πολύ καλύτερα. Θέλετε να τραβήξετε την κουβέρτα πάνω από το κεφάλι σας και να μείνετε στο σπίτι. Και το ίδιο πράγμα συμβαίνει αρκετό καιρό. Δεν παίρνετε ευχαρίστηση από τη δουλειά σας, παρόλο που η δουλειά σας σας βολεύει και η εταιρεία που είστε σας αρέσει. Έχει έρθει η ώρα να το αντιμετωπίσετε, διαφορετικά θα γίνει βάρος για την ευημερία και την απόδοσή σας.

Πώς μπορείτε λοιπόν να κάνετε τον εαυτό σας να βρει ξανά εκείνη τη φλόγα που σας κινητοποιούσε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

 

  1. Επινοήστε ξανά τον εαυτό σας

Όταν χάνετε το κίνητρο σας χωρίς κάποιο σαφή λόγο, ίσως σας βοηθήσει να αξιολογήσετε τη ζωή σας εκτός του εργασιακού σας ρόλου. Είναι ανύπαρκτη; Έχετε γίνει η δουλειά σας; Είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά ξαφνικά και χωρίς αφορμή αυτό δεν αρκεί. Και αρχίζετε να αισθάνεστε ότι η δουλειά σας είναι μια ρουτίνα χωρίς κανένα στοιχείο έκπληξης. Ξεκινήστε δίνοντας στον εαυτό σας κίνητρα εκτός εργασίας. Μια νέα δραστηριότητα θα δώσει πνοή στη ζωή σας και μια νέα προοπτική. Κάντε κάτι που πάντα θέλατε να κάνετε. Δοκιμάστε ένα νέο χόμπι, ξεκινήστε το σπορ ή αυτά τα μαθήματα που πάντοτε θέλατε. Η ενέργεια που κερδίζετε σας προσφέρει μια νέα οπτική και σας βοηθά να εκτιμήσετε πάλι την εργασία σας.

 

  1. Ευθυγραμμίστε την εργασία με τους επόμενους στόχους

Έχει γίνει η δουλειά σας ρουτίνα; Ξέρετε τι θέλετε να κάνετε ως επόμενο βήμα στην καριέρα σας; Πώς σχετίζεται η τωρινή εργασία σας με αυτό; Σκεφτείτε τι θέλετε ως επόμενο βήμα στη ζωή σας και πώς ο ρόλος σας σήμερα σας προετοιμάζει για το στόχο αυτό. Πρέπει να επιδιώξετε επιπλέον εκπαίδευση; Χρειάζεται να μάθετε και να εξασκήσετε μια νέα δεξιότητα;

Επίσης, σκεφτείτε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τη γνώση μέσα στον οργανισμό σας. Μία ιδέα μπορεί να είναι να ζητήσετε από έναν συνάδελφο να σας βοηθήσει συμβουλεύοντας σας για την ανάπτυξη μιας δεξιότητας που απαιτείται για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων σας. Διασφαλίστε έναν μαθησιακό στόχο και ένα πρόγραμμα σε μηνιαία βάση. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθηθείτε στην αφομοίωση και την εφαρμογή των νεών δεξιοτήτων στον τρέχοντα ρόλο σας. Η εμβάθυνση σε γνώσεις λειτουργεί κινητοποιητικά για τον εαυτό μας.

  1. Μοιραστείτε τον ρόλο και την εμπειρία σας με άλλους

Είστε ειδικός στον τομέα σας και αυτό που κάνετε το κάνετε εύκολα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στον οργανισμό δεν γνωρίζουν τι κάνετε. Με την ανταλλαγή εμπειρίας με άλλους συναδέλφους ή τμήματα, εμβαθύνετε τις γνώσεις σας και τους βοηθάτε να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η δημιουργία βίντεο σχετικά με την εργασία σας. Μοιραστείτε το τις με νέες προσλήψεις. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τις δραστηριότητες branding της εταιρείας σας.

Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας σας και η επαφή με διαφορετικούς ανθρώπους θα κάνει την εργασία πιο ευχάριστη και πάλι.

 

  1. Αναλάβετε το ρόλο του Εσωτερικού Συμβούλου

Μπορείτε επίσης να βρείτε ενθουσιασμό αναλαμβάνοντας το ρόλο ενός εσωτερικού συμβούλου. Σε ποιους τομείς μπορείτε να πραγματοποιήσετε βελτιώσεις; Ποιες διαδικασίες μπορούν να γίνουν αποτελεσματικότερες; Κάντε ένα βήμα πίσω και προσδιορίστε μερικά από τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τον ρόλο σας και στη συνέχεια ετοιμαστείτε να τα χειριστείτε παίρνοντας το πράσινο φως από τον διευθυντή σας εάν είναι απαραίτητο.

  1. Φτιάξτε ημερολόγιο επιτυχιών

Αν επικεντρώνεστε κυρίως στο τι δεν λειτουργεί ή τι δεν έχει γίνει ακόμη, σκοτώνετε την ενέργειά σας. Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε ενεργητικά αυτή την αρνητική συνήθεια είναι να γράψετε το δικό σας ημερολόγιο επιτυχιών. Ξεκινήστε κάθε πρωί σημειώνοντας τρία επιτεύγματα που κάνατε την προηγούμενη μέρα. Αυτό θα σας υπενθυμίσει τα πράγματα που έχετε αντιμετωπίσει. Και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

 

  1. Δημιουργήστε στιγμές ευτυχίας

Άλλη μια απλή άσκηση: γράψτε μια λίστα με 7 – 10 πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε μερικά από αυτά πριν  ή μετά την εργασία σας. Το τι θα επιλέξετε είναι δική σας απόφαση. Ποδηλασία μέχρι το γραφείο, μεσημεριανό με ένα συνάδελφο ή ένα τηλεφώνημα σε ένα φίλο το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπετε στον εαυτό σας ευχάριστες στιγμές ανάμεσα στην εργασία σας, ώστε μετά να επιστρέψετε σε αυτή με μεγαλύτερη αφοσίωση.

 

  1. Εκτιμήστε όσα έχετε

Ένα άλλο απλό κόλπο είναι να απελευθερωθείτε από την πίεση να έχετε την τέλεια δουλειά. Αν εγκαταλείψετε τις υπερβολικά υψηλές προσδοκίες και τα πρότυπά σας, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι αυτό που έχετε είναι τελικά πολύ καλό. Ακολουθήστε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και θυμηθείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αγαπούν τη δουλειά τους, αλλά χαίρονται να δουλεύουν, γιατί αυτό τους προσφέρει μια εκπληκτική ζωή έξω από την εργασία. Και είναι αναζωογονητικό να βλέπει κανείς τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Είναι φυσικό ο ενθουσιασμός για δουλειά να φεύγει και να έρχεται. Ωστόσο, συχνά πέφτουμε στο λάκκο που οι ίδιοι σκάβουμε, επειδή σκεφτόμαστε στενόμυαλα, ασκώντας έτσι πολλή πίεση στους εαυτούς μας. Πάρτε απόσταση, σκεφτείτε τι έχετε ήδη επιτύχει και κάντε κάποιες δραστικές αλλαγές, που βάζουν σε δοκιμασία τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης σας. Αρκετές φορές αυτό είναι αρκετό για να γίνει πάλι πιο ευχάριστη η δουλειά σας. Αν πάλι τα συναισθήματα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως χρειαστεί να προχωρήσετε σε διαφορετικές ενέργειες.

 

Της Susanne Barth, Publications Manager 

Από το Inspiration newsletter της Krauthammer, June 10, 2018

https://www.krauthammer.com/en/publications/personal-development/2018/06/10/18/56/whattodowhenworksucks