Όπως και στο ποδόσφαιρο, έτσι και στις επιχειρήσεις υπάρχει ανταγωνισμός και απαιτείται στρατηγική, τακτική, ισχυρή ηγεσία, αποτελεσματική διαχείριση και ομαδική εργασία. Ποια μαθήματα μπορούμε να μάθουμε από επιτυχημένους προπονητές (coach) στο ποδόσφαιρο; Ιδού πέντε συμβουλές coaching που μπορείτε να εφαρμόσετε για να δώσετε στην ομάδα σας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

Μάθημα 1ο: Συνδυάστε το πάθος με την απόδοση

Ένας coach στον χώρο των sport κινητοποιείται από την επιθυμία για διάκριση. Γνωρίζει τις δυνατότητες των παικτών του και πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί επιτυχώς τις δεξιότητες κάθε παίκτη. Για να το επιτύχει αυτό, εφαρμόζει ένα πλάνο προπόνησης, σε επίπεδο φυσικής και πνευματικής προετοιμασίας, με στόχο να αυξήσει την ταχύτητα και αντοχή των παικτών του, αλλά και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν την ψυχολογία του νικητή. Πριν το παιχνίδι, αναλύει στατιστικά στοιχεία και τάσεις και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες για να αλλάξει το παιχνίδι, αντιδρά στις άμεσες αλλαγές και χρησιμοποιεί νέες στρατηγικές, ακόμα και στρατηγικές για τις οποίες δεν έχει προετοιμάσει τους παίκτες του.

Συμπέρασμα: Γνωρίστε τα άτομα της ομάδας σας, τις ικανότητες και τα κίνητρα τους. Μετά δώστε τους τα εργαλεία για να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό και να αποκτήσουν τον αέρα του νικητή. Να είστε έτοιμοι να αξιοποιήσετε νέες ευκαιρίες. Να είστε ευέλικτοι και μη διστάσετε να εφαρμόσετε νέες τολμηρές τεχνικές.

 

Μάθημα 2ο: Βάλτε στο παιχνίδι το σωστό παίχτη την κατάλληλη στιγμή

Παρακολουθώντας την απόδοση της ομάδας του o coach αξιολογεί κάθε κίνηση, δίνει άμεσο feedback και προσδιορίζει την εκπαίδευση που πρέπει να λάβουν οι παίκτες του. Επιλέγει στρατηγικά τους βασικούς του παίκτες, ώστε να διασφαλίσει ότι κάθε παίκτης είναι στη κατάλληλη θέση προκειμένου να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τις δεξιότητές του και να νικήσει τους αντιπάλους του. Τους καθιστά σαφές πότε και πώς να πιέσουν στην περιοχή του αντιπάλου και πότε να παίξουν άμυνα και να προφυλαχθούν από τα πλάγια. Εάν η στρατηγική του δεν έχει αποτέλεσμα, αλλάζει γρήγορα τις θέσεις και φέρνει στο γήπεδο ένα νέο παίκτη από τον πάγκο.

Συμπέρασμα: Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας σας να διακριθούν σε ρόλους στους οποίους οι δεξιότητές τους φέρνουν αποτέλεσμα. Αξιολογήστε την πρόοδο ενεργητικά και να είστε έτοιμοι να προβαίνετε σε στρατηγικές αλλαγές, άμεσα, εάν κρίνεται απαραίτητο.

 

 

 

 

 

Μάθημα 3ο: Διατήρηση του ελέγχου

Ένας καλός coach δεν χάνει τον έλεγχο. Η ομάδα του γνωρίζει πάντα ποιος έχει τον πρώτο λόγο και τι αναμένεται από τον καθένα. Ένας coach είναι αφοσιωμένος στο στόχο του, έχει πρόγραμμα και είναι προετοιμασμένος. Χωρίς τη δική του καθοδήγηση και την άσκηση πειθαρχίας, η ομάδα θα καταρρεύσει ανάμεσα στα ατομικά συμφέροντα και τις προσωπικές φιλοδοξίες. Ένας καλός coach δεν αφήνει από τα μάτια του την προοπτική της νίκης, αλλά στην αποτυχία αναλαμβάνει την ευθύνη και αποδέχεται την ποινή που έρχεται με την ήττα.

Συμπέρασμα: Φροντίστε να έχετε διατυπώσει με σαφήνεια και να υπενθυμίζετε διαρκώς τις προσδοκίες σας, παρακινώντας την ομάδα σας να επιτύχει. Δώστε το παράδειγμα, συμμετέχοντας στην επιτυχία της ομάδας, αλλά και αποδεχόμενοι και την ευθύνη της αποτυχίας.

 

Μάθημα 4ο: Το σωστό μήνυμα την κατάλληλη στιγμή

Ένας καλός coach πρέπει να ξέρει τα μυστικά της διαπροσωπικής επικοινωνίας και πρωτίστως να είναι καλός ακροατής. Πρέπει να ξέρει πώς και πότε να κάνει δύσκολες συζητήσεις, χωρίς να παραλείπει να εμψυχώνει τους συνομιλητές του.  Δίνει εποικοδομητική ανατροφοδότηση και επαινεί την καλή απόδοση επιλέγοντας προσεκτικά πώς να εκφραστεί. Ξέρει τη δύναμη της λέξης «εμείς». «Παίξαμε καλή άμυνα σήμερα, αλλά χάσαμε τον έλεγχο της μπάλας», «παίξαμε το παιχνίδι μας και δεν είχαν καμία πιθανότητα». Είτε δίνει θετικό είτε αρνητικό feedback, η ικανότητά του έγκειται στο να γνωρίζει, πότε πρέπει να περιμένει, π.χ. μέχρι τη Δευτέρα και πότε να αξιοποιεί την ίδια στιγμή, ως την πιο κατάλληλη.

Συμπέρασμα: Να είστε ξεκάθαροι όταν επικοινωνείτε, ωστόσο μεριμνήστε να δίνετε χρόνο και στους άλλους όταν επικοινωνούν μαζί σας. Όλοι επιθυμούν να αναγνωρίζεται η καλή δουλειά που έχουν κάνει, οπότε μην είστε φειδωλοί στον έπαινο. Μην ξεχνάτε ότι το εποικοδομητικό feedback στοχεύει στην κινητοποίηση του άλλου.

 

 

 

 

 

Μάθημα 5ο: Παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό

Πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, ένας coach παγκόσμιας εμβέλειας αφιερώνει ώρες αναλύοντας την απόδοση του αντιπάλου. Αφού εντοπίσει τα τρωτά σημεία των αντιπάλων του, σχεδιάζει την τακτική νίκης. Στο ποδόσφαιρο, κάθε προπονητής ξέρει ότι δεν υπάρχει περιθώριο σφάλματος, καθώς τα λάθη τιμωρούνται ανελέητα. Η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά του να προβλέψει και να εκτιμήσει εκ των προτέρων όσα μπορεί να συμβούν στη συνέχεια. Το πόσο καλά το κάνει και πόσο επιδέξια αλλάζει τακτικές, είναι από τα πράγματα που ξεχωρίζουν τον καλό από τον κακό coach και τον εξαιρετικό από τον μέτριο.

Συμπέρασμα: Παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό και χρησιμοποιήστε αυτή την πληροφόρηση για την βελτίωση της δικής σας ομάδας και εταιρείας. Να είστε στρατηγικά προετοιμασμένοι για το απροσδόκητο. Σκεφτείτε ποιες απειλές μπορεί να αντιμετωπίσετε στο μέλλον και «οχυρωθείτε» με τη σωστή ομάδα και την κατάλληλη τακτική.

 

Επιμέλεια άρθρου: Ιωάννης Λαγουδάκης

https://www.krauthammer.com/en/publications/management/2018/07/02/16/00/world-cup-russia-2018