Του Ιωάννη Λαγουδάκη, Senior Consultant

Ας ξεκινήσουμε με δύο παραδοχές: πρώτον, είναι πολύ νωρίς για να πούμε «καλό χειμώνα». Δεύτερον, αυτό το post γράφεται κάτω από ένα αλμυρίκι μιας παραλίας δίπλα στο κύμα. Ωστόσο, αργά ή γρήγορα, οι καλοκαιρινές διακοπές θα έχουν τελειώσει για τους περισσότερους από εμάς, και απρόθυμα ίσως, θα βρεθούμε πάλι πίσω από ένα γραφείο κυνηγώντας υποχρεώσεις. Ιδού πέντε τρόποι που ίσως σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε ευκολότερα στην καθημερινότητα του Σεπτεμβρίου: 

  1. Απολογισμός: κάθε αρχή χρειάζεται ένα τέλος. Αφιερώστε πέντε λεπτά και αναλογιστείτε: τι κρατάτε από τις φετινές διακοπές; Αναλογιστείτε τις καλές στιγμές, αποτελούν το υλικό σας για μελλοντικές αναμνήσεις. Αποφασίστε τι μορφή θα έχει αυτός ο απολογισμός και προγραμματίστε το: θα είναι η συνάντηση με την αγαπημένη σας παρέα για να ανταλλάξετε εμπειρίες; Η ανάρτηση άλμπουμ φωτογραφιών στο Facebook από τους καλοκαιρινούς μας προορισμούς; Η λίστα με τα βιβλία που διαβάσατε; Ο,τι κι αν είναι, δείτε το ως μέρος τελετουργικού και απολαύστε το.
  1. Παράταση: Παρατείνετε τη διάρκεια μιας δραστηριότητάς που ξεκινήσατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: για παράδειγμα, την ανάγνωση ενός βιβλίου που ξεκινήσατε το καλοκαίρι∙ το κολύμπι∙ συνεχίστε να πηγαίνετε εκείνες τις μικρές βόλτες μετά το βραδινό φαγητό∙ αφιερώστε περισσότερο χρόνο στους δικούς σας ανθρώπους.Ίσως να μην είναι πάντα δυνατόν να επαναλάβετε την ίδια συμπεριφορά, αλλά μπορείτε να ξεγελάσετε τον εαυτό σας με υποκατάστατο: κολύμβηση στην πισίνα ή δέκα λεπτά στο τηλέφωνο με τους φίλούς σας αντί για ένα βράδι στην ταβέρνα.

 

  1. Νοσταλγία: σκεφτείτε τι σας έχει λείψει από τη δουλειά σας, τους φίλους σας, την οικογένειά σας. Σκεφτείτε ή καταγράψτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες στην καθημερινότητά σας.

 

  1. Μικρές δόσεις: Δώστε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στους ρυθμούς του χειμώνα. Μια εξαντλητική πρώτη εβδομάδα στη δουλειά θα σας κουράσει περισσότερο και θα κάνει πιο δύσκολη την προσαρμογή σας.

 

  1. Προσδοκία:  Σας περιμένει δύσκολος χειμώνας; Πότε θα είναι η επόμενη ευκαιρία που θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε; Πώς θα αξιοποιήσετε τα σαββατοκύριακά σας; Σχεδιάστε τη ρουτίνα σας: ποιες από τις συνήθειές σας θέλετε να διατηρήσετε, τι καινούριο θέλετε να ξεκινήσετε. Σχεδιάστε μια σύντομη απόδραση μέσα στον επόμενο μήνα ή ένα ταξίδι για το χειμώνα. Κλείστε εισιτήρια για μια παράσταση που ανυπομονείτε να δείτε. Πάρτε τον έλεγχο για αυτά που μπορείτε και δώστε στον εαυτό σας κάτι να περιμένει.

 

Η διαχείριση της ενέργειας μας είναι θέμα προγραμματισμού και καλής διάθεσης. Αναλογιστείτε τι σας ικανοποίησε στις διακοπές σας και κρατήστε το, προγραμματίστε τις ανταμοιβές σας για τη σκληρή δουλειά που θα κάνει, και τις πρώτες εβδομάδες να είστε επιεικής με τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι μόνο το καλοκαίρι!