Η Kathryn Heath είναι διευθύντρια της Flynn Heath Holt Leadership και μία εκ των συγγραφέων του βιβλίου: The Influence Effect: A New Path to Power For Women. Η Jill Flynn είναι ιδρυτική εταίρος της Flynn Heath Holt και μία εκ των συγγραφέων του βιβλίου: Your Own Rules: How to Change the Patterns of Thinking That Block Women’s Paths to Power (New York Times Bestseller). Ας δούμε τι συμβουλεύουν τις γυναίκες στελέχη που νιώθουν ότι το πάθος τους στη δουλειά παρερμηνεύεται.

Μία από τις πελάτισσές μας, αντιπρόεδρος σε εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων, σιώπησε απότομα όταν προσπάθησε να πει κάτι σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. Το πρόβλημα; Ήταν παθιασμένη – και αυτό δεν πήγε καλά.

Οι πωλήσεις του οργανισμού είχαν πέσει κατακόρυφα και η ομάδα συζητούσε την αποτελεσματικότητα του νεότερου προϊόντος της. Το στέλεχός μας, η Claudia, ήταν πεπεισμένη ότι έπρεπε να εξεταστεί η ομάδα πωλήσεων. Έτσι, μίλησε δυνατά: “Οι αντιπρόσωποί μας είναι απαθείς και υπολειτουργούν. Δεν έχουν αυτά που χρειάζονται για να κλείσουν συμφωνίες. Πρέπει να κάνουμε κάποιες σημαντικές αλλαγές τώρα αμέσως, αλλιώς θα χάσουμε το έτος….”. Βρήκε τον εαυτό της να μιλάει δυνατά και να κάνει χειρονομίες με τα χέρια της για να έχει αποτέλεσμα. Αλλά όταν σταμάτησε για να πάρει μια ανάσα, κοίταξε γύρω στο τραπέζι και είδε κυρίως κενά βλέμματα. Καθώς ετοιμαζόταν να συνεχίσει, ένας άνδρας συνάδελφος που καθόταν απέναντί της κούνησε το χέρι του στο λαιμό του, κάνοντας χειρονομίες σαν σκηνοθέτης που κόβει μια σκηνή. Της έκλεισε το στόμα και έστρεψε τη συζήτηση πίσω στο προϊόν.

Η Claudia ήταν έξαλλη. Μετά τη συνάντηση, ήρθε αντιμέτωπη με τον συνάδελφό της. Εκείνος ζήτησε συγγνώμη που την έκοψε, αλλά της είπε ότι “αντέδρασε με πολύ συναίσθημα”. Είπε: “Ήσουν εκτός θέματος και ο τόνος σου φαινόταν συγχυσμένος και ακατάλληλος”. Η Claudia είχε διαφορετική άποψη. Έφυγε αναρωτώμενη: Πού είναι η γραμμή μεταξύ του κατάλληλου πάθους και του υπερβολικού συναισθήματος;

Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στις συνεδρίες coaching με γυναίκες. Παρόλο που το πάθος έχει μια θεμιτή θέση στην επιχείρηση, μπορεί να παρερμηνευτεί – ειδικά όταν οι γυναίκες κάνουν την επικοινωνία και οι άνδρες συνάδελφοι είναι οι αποδέκτες. Αυτό διαπιστώσαμε στην ανασκόπηση περισσότερων από 1.000 αναφορών ανατροφοδότησης 360 μοιρών σε γυναίκες στελέχη. Όταν οι γυναίκες πωλούν με θέρμη μια ιδέα ή επιχειρηματολογούν ενάντια στη συναίνεση, για παράδειγμα, έχουμε δει ότι οι άνδρες συνάδελφοι ή διευθυντές λένε πράγματα όπως: “Ήταν υπερβολική” και “Ήταν πολύ συναισθηματική”, ενώ οι ίδιες οι γυναίκες λένε ότι απλώς προωθούν τον σκοπό τους ή εκφράζουν μια άποψη, έστω και με πάθος.

Αυτό συμφωνεί με αυτό που διαπιστώσαμε στην ποιοτική μας έρευνα. Σε συνεντεύξεις σχετικά με το πώς οι γυναίκες μπορούν να βρουν τη φωνή τους στις συσκέψεις, τα στελέχη μας θηλυκού γένους είπαν ότι ανησυχούν ότι τα σχόλιά τους κατά τη διάρκεια θερμών συζητήσεων παρερμηνεύονται ως συναισθηματικά. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είναι ότι εκλαμβάνονται ως “υπερβολικά άμεσες” και συχνά “πρέπει να επαναδιατυπώσουν ή να επανατοποθετήσουν” αυτά που λένε. Ένα στέλεχος ανέφερε ότι το πάθος της αντιμετωπίστηκε “με μεγάλη σιωπή” και αναρωτήθηκε: “Αυτό είναι το φύλο μου ή το επικοινωνιακό μου στυλ;”.

Η απάντηση είναι και τα δύο, φυσικά, επειδή το στυλ της – η παθιασμένη έκφραση – αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους άνδρες και τις γυναίκες. Γενικά, τα στελέχη αρσενικού γένους μοιράστηκαν μαζί μας “τη συνεχή αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές από τους άνδρες” και σε μεγάλο βαθμό θεώρησαν ότι οι γυναίκες “πρέπει να το γνωρίζουν αυτό και να παραμένουν ψύχραιμες”. Ακούσαμε επίσης από τους άνδρες ότι το ανεξέλεγκτο συναίσθημα των γυναικών καθιστά τις ιδέες τους λιγότερο πειστικές και θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους, επειδή εστιάζει την προσοχή στο στυλ και όχι στο περιεχόμενο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες κάνουν λάθος. Πρόκειται για ένα ζήτημα “που χάνεται στη μετάφραση”, με επιπτώσεις τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εάν οι άνδρες διευθυντές δεν ελέγξουν τις προκαταλήψεις τους και τις προκαταλήψεις των συναδέλφων τους – και δεν προσαρμόσουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν και φιλτράρουν τις πληροφορίες από τις γυναίκες – θα χάσουν κρίσιμες πληροφορίες και η ποιότητα των αποφάσεών τους μπορεί να κινδυνεύει.

Για τις γυναίκες, τα θέματα αντίληψης είναι δύσκολα, αλλά εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις παρεξηγήσεις και να βάλετε το πάθος σας να δουλέψει υπέρ σας.

Να είστε σκόπιμες. Αν χρησιμοποιείτε το πάθος σας για να πείτε κάτι, να το κάνετε σκόπιμα, και όχι στη στιγμή. Πώς; Σχεδιάστε εκ των προτέρων το επιχείρημά σας και δημιουργήστε υποστήριξη πριν από τις συναντήσεις, ώστε το πάθος σας να μην αιφνιδιάσει τους άλλους. Λέμε επίσης στις γυναίκες να χρησιμοποιούν γλώσσα που είναι παθιασμένη, αλλά έναν τόνο που είναι μετριοπαθής. Με άλλα λόγια, παραμείνετε υπό έλεγχο, ώστε οι άνθρωποι να επικεντρωθούν στο περιεχόμενο του επιχειρήματός σας και να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Γνωρίστε το ακροατήριό σας. Η εκτελεστική επιτροπή της Claudia ήταν γεμάτη με ανθρώπους εξπέρ στους αριθμούς και επιχειρηματικούς αναλυτές. Αναγνωρίζει, εκ των υστέρων, ότι επηρεάζονται πιο εύκολα από αριθμούς παρά από καθαρή συζήτηση. Θα μπορούσε να είχε κρατήσει τον λόγο περισσότερο αν είχε ξεκινήσει τις παρατηρήσεις της με ποσοτικά στοιχεία. Για παράδειγμα: “Οι αριθμοί των πωλήσεων είναι μειωμένοι κατά 6% αυτό το τρίμηνο- ας ξεκινήσουμε λοιπόν εξετάζοντας τη στρατηγική πωλήσεων. Να τι έχω στο μυαλό μου…”.

Χρησιμοποιήστε άλλα εργαλεία επιρροής. Ο συνδυασμός του πάθους με τη λογική, την εξειδίκευση, τη δημιουργικότητα και την εμπειρία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από το να βασίζεστε μόνο στο πάθος. Αν κάποιοι συνάδελφοι, άνδρες ή γυναίκες, δεν ανταποκρίνονται στις παθιασμένες εκκλήσεις, μπορεί να ανταποκριθούν ευνοϊκότερα σε μια διαφορετική τακτική. Επιπλέον, η ευελιξία σηματοδοτεί ότι έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας και είστε σε θέση να αλλάξετε ταχύτητα προκειμένου να υποστηρίξετε αποτελεσματικά ένα θέμα.

Υποστηρίξτε αυτό που σας λέει το ένστικτό σας. Αν αισθάνεστε παθιασμένες με κάτι, πείτε το με περηφάνια και στη συνέχεια συνεχίστε να υποστηρίζετε τα συναισθήματά σας με γεγονότα. Οι άνθρωποι γύρω σας είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από την ανοιχτή δήλωσή σας, αν είναι σαφές ότι έχετε τα επιχειρήματα και τη λογική με το μέρος σας. Μπορεί ακόμη και να βρουν το πάθος σας μεταδοτικό.

Πηγή: https://hbr.org/2015/09/how-women-can-show-passion-at-work-without-seeming-emotional?fbclid=IwAR2RU-SZvTCFq6Rks1nUElE7Y6z7Fy8cSJT28BY9cYuDl-va1a2m_JSnIpE

#womenatwork #womenempowerment #women #womeninbusiness #womenleaders #genderequality  #workingwomen #businesswomen #womeninleadership #careeradvice #womeninspiringwomen