Σε περιόδους διαρκούς αβεβαιότητας, ένας μάνατζερ μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για την ψυχική υγεία της ομάδας του – ή ένας από τους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες. Συχνά, η διαφορά έγκειται στην ικανότητα ενός ηγέτη να διαχειρίζεται το δικό του άγχος. Ενώ οι μάνατζερ συνήθως επικεντρώνονται στα αποτελέσματα, πρέπει παράλληλα να θέτουν ως προτεραιότητα και τη δική τους ευημερία, για να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία και την απόδοση της ομάδας τους, όπου τα διακυβεύματα είναι υψηλότερα.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος και φέτος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Εν μέσω φόβων ύφεσης και επίμονου πληθωρισμού, το εργασιακό άγχος έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της Gallup για την κατάσταση του παγκόσμιου εργασιακού περιβάλλοντος. Γενικότερα, περίπου τα τρία τέταρτα των Αμερικανών ενηλίκων δήλωσαν ότι έχουν βιώσει επιπτώσεις στην υγεία τους λόγω του άγχους σε μια μελέτη του 2022 που διεξήχθη από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, κόπωσης, άγχους και κατάθλιψης.

Οι μάνατζερ βρίσκονται στο επίκεντρο της καταιγίδας. Καθώς καθοδηγούν τις ομάδες τους μέσα από τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, η ψυχική τους υγεία έχει υποφέρει. Οι επιπτώσεις φτάνουν μέχρι την κορυφή. Μελέτη της Deloitte διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των στελεχών παλεύει συνεχώς με την κούραση, το άγχος και το αίσθημα ότι είναι καταβεβλημένο, μοναχικό ή καταθλιπτικό. Το αποτέλεσμα; αριθμός ρεκόρ παραιτήσεων διευθύνοντων συμβούλων .

Το άγχος που νιώθουν οι μάνατζερ μπορεί να μεταδοθεί στους εργαζόμενους, επηρεάζοντας την ευημερία, την παραμονή τους στην εταιρεία και την απόδοση. Το Harvard Business Review διαπιστώνει ότι οι μάνατζερ μπορούν να προκαλέσουν άγχος στους υφιστάμενούς τους μέσω ασυνήθιστων ή ακανόνιστων ενεργειών, συναισθηματικής αστάθειας, υπερβολικής απαισιοδοξίας και αγνόησης των συναισθημάτων τους. Οι μάνατζερ που αποσύρονται ή είναι πιο “θερμοκέφαλοι” έχουν ομάδες που έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και 56% περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν να συμμετέχουν.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η διαχείριση του άγχους είναι στην πραγματικότητα μια βασική ηγετική δεξιότητα. Οι μάνατζερ που το κάνουν αποτελεσματικά μπορούν να δουν βελτιωμένες σχέσεις με την ομάδα τους, καλύτερη επίλυση συγκρούσεων και βελτιωμένες δεξιότητες διαχείρισης έργων. Όταν οι μάνατζερ μειώνουν το άγχος της ομάδας τους, μπορούν να αυξήσουν το ηθικό, να εμβαθύνουν την εστίαση, να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να μειώσουν τους τραυματισμούς και τις ημέρες ασθένειας και να βελτιώσουν τη σωματική υγεία μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σίγουρα, οι μάνατζερ έχουν πολλές απαιτήσεις στο χρόνο τους, αλλά η λήψη απλών μέτρων για τη διαχείριση του στρες μπορεί να έχει ευρεία οφέλη. Ορισμένες ιδέες περιλαμβάνουν:

  • Δώστε προσοχή στα σωματικά προειδοποιητικά σημάδια του στρες: Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους, πόνο στο στήθος, εξάντληση ή προβλήματα ύπνου, υψηλή αρτηριακή πίεση, μυϊκή ένταση ή σφίξιμο των σαγονιών, προβλήματα στο στομάχι.

  • Ενισχύστε τα δίκτυα υποστήριξης: Η κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη από φίλους, οικογένεια, γείτονες και άλλες ομάδες μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του ατόμου να αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις. Η υποστήριξη μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας από ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

  • Καταπολεμήστε το στίγμα με το να γίνετε συνήγορος: Το άνοιγμα για τις προσωπικές εμπειρίες του ατόμου με τις προκλήσεις ψυχικής υγείας μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας στον εργασιακό χώρο. Δείχνει στους εργαζόμενους ότι είναι ΟΚ να μην είναι κανείς ΟΚ.

  • Φροντίστε για τη σωματική υγεία: Η διατήρηση της σωματικής υγείας μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική ευημερία. Η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος και η άσκηση αποτελούν σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης και καταπολέμησης του στρες.

  • Ασκηθείτε στη συναισθηματική αυτογνωσία και στη συνέχεια αντιδράστε: Η κατανόηση των πηγών της απογοήτευσης και του άγχους είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται πριν από τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντίδραση. Ο εντοπισμός των συναισθημάτων και στη συνέχεια η αξιολόγηση μιας κατάστασης μπορεί να βοηθήσει στη στόχευση μιας συγκεκριμένης αντίδρασης.

Το άγχος στον χώρο εργασίας είναι αναπόφευκτο. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι ηγέτες διαχειρίζονται το άγχος θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ψυχικής υγείας των ομάδων τους. Οι μάνατζερ που θα θέσουν σε εφαρμογή στρατηγικές για τη μείωση του δικού τους άγχους θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι όχι μόνο για να ηγηθούν, αλλά και για να είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ψυχικής υγείας και ευημερίας των εργαζομένων.

Πηγή: https://www.forbes.com/sites/onemind/2023/04/25/stress-management-for-leaders-improved-mental-health-for-the-workplace/?sh=217fb9453b41

#stressmanagement #stressreduction #motivation #depression #wellbeing #mindset #burnout #coaching  #anxietysupport #stressatwork #careercoaching